Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Berlusconi kész tárgyalni az előrehozott választásokról

MTI
2005.04.08. 00:26
Silvio Berlsuconi olasz kormányfő csütörtök este nyitottnak mondta magát az előrehozott parlamenti választások lehetőségének megvitatására, miután az általa vezetett jobbközép kormánykoalíció súlyos vereséget szenvedett a minapi önkormányzati választásokon.

Berlusconi, a II. János Pál pápa temetésére Rómába érkezett George Bush amerikai elnökkel és kíséretével elköltött magánvacsorája után újságíróknak kijelentette: nem ellenzi eleve a parlamenti választások előrehozatalát idén októberre. Berlusconi teljes mértékben nyitottnak mondta magát arra, hogy a kormánykoalíció tagjaival megvitassa az előrehozott voksolás kérdését.

Berlusconi nyilatkozatának előzménye, hogy a kormánykoalíció pártjai súlyos vereséget szenvedtek a vasárnapi-hétfői részleges olaszországi önkormányzati választásokon. A 13 érintett régió közül az előzetes adatok szerint 11-ben a Romano Prodi vezette balközép ellenzék győzedelmeskedett: az ellenzék megtartotta a 13 körzet közül eddig általa irányított 5 régiót, az eddig kormánypárti vezetésű 8 másik körzetből pedig 6-ot "visszafoglalt".