Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Ötven kommunista felkelőt öltek meg Nepálban

MTI/AP
2005.04.08. 17:23

Legkevesebb ötven kommunista felkelő vesztette életét Nepálban a kormányerőkkel való összecsapásban péntek hajnalban, az utóbbi hetek leghevesebb összecsapásában, közölte a hadsereg. A fél napon át tartó csata a himalájai királyság nyugati részén, a fővárostól négyszáz kilométerre zajlott, miután több száz gerilla megtámadott egy katonai bázist. A harcokban nyolc katona megsebesült. A hadsereg erősítést küldött a maoista gerillák fellegvárának számító térségbe, és átfésüli a környéket további fegyveresek után kutatva.

A királyság megdöntésére törekvő lázadók a múlt hét végén tizenegy napos általános sztrájkot hirdettek tiltakozásul az ellen, hogy február 1-jén Gianendra király magához ragadta a teljhatalmat és szükségállapotot léptetett életbe.

A fővárosban pénteken, a nepáli parlamentáris demokrácia 15 évvel ezelőtti bevezetésének évfordulóján baloldali ellenzéki tüntetések zajlottak le öt nagy párt felhívására nem messze attól a helytől, ahol a király egy katonai parádét tekintett meg. A demonstráció alatt és után a hatóságok őrizetbe vettek hetven - más források szerint több mint kétszáz - ellenzékit.