Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A Pentagon kicselezné a genfi egyezményt

MTI
2005.04.08. 22:45

A Pentagon azt tervezi, hogy több száz szélsőséges szervezet tagjaira kiterjeszti az "ellenséges harcos" kategóriát a The New York Times pénteki beszámolója szerint. Az "ellenséges harcosnak" minősülő személyek nem részesülhetnek a hadifoglyokkal való bánásmódot szabályozó genfi egyezmények oltalmából.

A napilap tudomása szerint a védelmi minisztérium felhatalmazná a katonai parancsnokokat, hogy bárkit "ellenséges harcosnak" minősítsenek és őrizetbe vétessenek, aki a Pentagon listáján felsorolt terrorszervezetek bármelyikének a tagja. John Sifton, a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet egyik vezetője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a szervezetek széles skálája jelentős elmozdulás a korábbiakhoz képest, mivel a kategóriát eddig csak az al-Kaida terrorhálózat és az afganisztáni tálib mozgalom tagjaira alkalmazták.

A washingtoni kormány álláspontja szerint az "ellenséges harcosokat" meghatározatlan ideig fogva lehet tartani anélkül, hogy vádat emelnének ellenük vagy ügyvédet fogadhatnának. A kategória fogalmi kiterjedését eddig még nem határozták meg.