Géza
-12 °C
-4 °C

Az iráni elnök cáfolja kézfogását az izraeli elnökkel

MTI
2005.04.09. 08:56

Cáfolta Mohammed Hatami iráni elnök azokat az izraeli sajtójelentéseket, amelyek szerint a pápa pénteki vatikáni temetésén kezet rázott és röviden elbeszélgetett Móse Kacav izraeli államfővel. Hatami Teheránba való visszaérkezését követően az Irna iráni hírügynökségnek adott, s az Irna által szombaton idézett nyilatkozatában hamisnak nevezte az izraeli sajtójelentéseket. "Nem tartottam semmilyen találkozót a cionista rezsim semmilyen személyiségével" - hangoztatta Hatami.

Az izraeli média pénteki beszámolói szerint Kacav II. János Pál pápa vatikáni temetésén kezet rázott az Izrael "ősellenségének" számító Szíria elnökével, Bassár el-Aszaddal, illetve a másik "ősellenségnek" számító Irán államfőjével, Hatamival, akivel még néhány szót is váltott.

Szíriai tisztségviselők pénteken előbb cáfolták, "szándékos dezinformációnak" minősítették az izraeli beszámolókat. Később elismerték a kézfogás megtörténtét, de hangsúlyozták, hogy az csupán formalitás volt és nincs politikai jelentősége. Izrael sem Iránnal, sem Szíriával nem áll diplomáciai kapcsolatban.