Piroska
-2 °C
5 °C

Sztrájkolnak a francia közszolgálati rádió munkatársai

MTI
2005.04.11. 11:11

A francia közszolgálati rádió munkatársai folytatták hétfőn sztrájkjukat, melyet egy hete kezdtek meg egyszeri és egységes fizetésemelést követelve. A Radio France öt csatornája - köztük a két legjelentősebb francia hírrádió, a France Info és a France Inter - minden órában hosszabb-rövidebb időre megszakítja adását, és a sztrájkért elnézést kérve, komolyzenét közvetít. A nagyobb technikai közreműködést kívánó adások, mint például a helyszíni sportközvetítések teljes egészében elmaradnak. A Francia Rádió Filharmonikus Zenekara koncertjeit és részvételét egyéb rádión kívüli kulturális produkciókban lemondta.

Az adók legrosszabbul megfizetett technikai és adminisztrációs alkalmazottai egyszeri egységes havi 270 eurós fizetésemelést követelnek a rádió bárminemű bérpolitikájáról szóló tárgyalás megkezdésének előfeltételeként. Jean-Paul Cluzel, rádióelnök ezt a követelést múlt pénteken "irreális kérésnek" minősítette, mivel ez a 2500 dolgozó esetében 10 milliárd eurós többletköltséget jelentene a francia rádió költségvetésében. A rádióelnök ezzel szemben csak 3,4 milliárd eurót ajánl fizetésemelésekre, elsősorban a legalacsonyabb keresetű dolgozóknak. A tárgyalások a rádió elnöksége és szakszervezetei között hétfőn folytatódnak.

Az újságírók, akik nemrégiben kaptak fizetésemelést, támogatásukról biztosították a technikai munkatársakat. "Számoljanak fel minket vagy számolják fel az adósságainkat" című nyílt levelükben megkérdőjelezték, hogy a rádióvezetés és az illetékes minisztérium "felfogták volna a helyzet súlyosságát". Az újságíró szakszervezet emlékeztet arra, hogy az alapfizetések nyolc éve nem emelkedtek a rádióban, és ezért a "közszolgálati audiovizualitás kuktája bármikor felrobbanhat".