Sára, Márió
2 °C
6 °C

Új kormányt állít fel a cseh koalíció

MTI
2005.04.14. 06:20
A volt cseh kormánykoalíció három pártja megegyezett egy olyan közös kormány felállításáról, amely a jövő év közepén esedékes képviselőházi választásig kormányozna.

A megegyezést, amelynek részleteit nem hozták nyilvánosságra, több mint nyolc órás maratoni tárgyalás után csütörtök hajnalban jelentették be Prágában a három párt - Cseh Szociáldemokrata Párt, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt, valamint a Szabadság Unió-Demokratikus Unió - vezetői. Az egyelőre hivatalosan meg nem erősített információk szerint Stanislav Gross kormányfő lemond, s az új miniszterelnök Jan Kohout, Csehország európai uniós nagykövete lesz.

Az új kormányról szóló megállapodás részleteiről, beleértve a testület személyi összetételét is, a pártvezetők még csütörtökön tájékoztatják Václav Klaus államfőt és pártjaik elnökségeit. Miután a pártok vezetőségei jóváhagyják a megállapodást, a dokumentumot nyilvánosságra hozzák.

A cseh kormánykoalíció két hete esett szét, amikor a kereszténydemokraták kiléptek, mert a szociáldemokraták nem voltak hajlandóak lecserélni a zavaros családi pénzügyei miatt éles bírálatok kereszttüzébe került Grosst.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft