Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Hollandiába látogat a miniszterelnök

MTI
2005.04.14. 15:45

A holland miniszterelnök meghívására jövő hétfőn munkalátogatásra Hollandiába utazik Gyurcsány Ferenc kormányfő - közölte Batiz András kormányszóvivő csütörtökön Budapesten. A látogatás célja a két ország közötti magas szintű politikai párbeszéd folytatása és az unióban most aktuális kulcskérdések kapcsán a magyar álláspont egyeztetése a nagy befolyású holland partnerrel - fejtette ki a szóvivő.

Batiz András elmondta: a tárgyalásokon a felek áttekintik a kétoldalú kapcsolatok további fejlesztésének lehetőségeit, különös tekintettel a gazdasági-kereskedelmi együttműködésre. A tárgyalások ösztönözni kívánják a további holland befektetéseket is - tette hozzá.

Mint mondta, a holland cégek a második legnagyobb befektetők Magyarországon, a kereskedelmi forgalomban az ötödik legnagyobb partnernek számítanak, és 2004-ben ők hajtották végre a legtöbb közvetlen tőkebefektetést Magyarországon. Látogatása során Gyurcsány Ferenc találkozik a holland gazdasági élet szereplőivel, a holland parlament alsóházának elnökével. A magyar kormányfőt fogadja Beatrix holland királynő, ezt követően pedig Gyurcsány Ferenc négyszemközti megbeszélést folytat a holland miniszterelnökkel, majd részt vesz a tiszteletére rendezett munkavacsorán - közölte a szóvivő.