Eleonóra
-1 °C
2 °C

Bulgáriának nincs köze a pápa elleni merénylethez

MTI
2005.04.14. 16:43
Bulgária csütörtökön közölte: kész közzétenni a bolgár kommunista titkosrendőrség és a keletnémet Stasi között a II. János Pál pápa elleni merénylettel kapcsolatos, 1982 és 1985 közötti levelezést. A Németországban már nyilvánosságra hozott leveleket röviddel a pápa halála előtt kérte ki egy olasz parlamenti bizottság, amely a kommunista titkosszolgálatoknak a hidegháború idején Olaszországban kifejtett tevékenységéről folytat vizsgálatot.

A levelek nem tartalmaznak semmilyen bizonyítékot arra nézve, hogy Bulgáriának köze lenne a merénylethez és csak segítséget kértek Szófiától a nyugati sajtóban megjelent vádaskodásokkal szemben, hangsúlyozta csütörtökön Cveta Markova, a minősített információk védelméről gondoskodó bolgár bizottság vezetője.

A kilencvenes évek elején egy bolgár vizsgálóbizottság nem talált semmilyen bizonyítékot arra, hogy a kommunista Bulgáriának köze lett volna a Mehmet Ali Agca török szélsőséges által 1981-ben elkövetett merénylethez. Egy olasz bíróság 1986-ban "bizonyítékok hiányában" szabadlábra helyezte Szergej Antonovot, a fő bolgár gyanúsítottat. Markus Wolf, az egykori keletnémet hírszerzés főnöke egy szerdai interjúban kizárta, hogy a szovjet vagy a bolgár titkosszolgálat "bármilyen formában" részt vett volna a II. János Pál pápa elleni merényletben.