Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Vádemelés az iraki segélyprogram ügyében

MTI
2005.04.14. 21:49
Három személy - egy texasi, egy brit és egy bolgár üzletember - ellen vádat emelt egy amerikai bíróság az ENSZ olajat élelmiszerért elnevezésű iraki humanitárius programjával kapcsolatos megvesztegetésekért, jelentették be csütörtökön New Yorkban. David Kelley szövetségi ügyész tájékoztatása szerint a három személy az iraki lakosság ínségének az enyhítésére hivatott humanitárius alap megrövidítésével kenőpénzeket fizetett Szaddám Huszein volt iraki államfő rezsimjének busás haszonnal kecsegtető kőolaj-eladási szerződések fejében.

A megvesztegetésekkel kapcsolatban az ügyészség egy dél-koreai üzletembert azzal vádol, hogy az ENSZ-program iraki képviselőjeként tevékenykedett amerikai hatósági engedély nélkül az Egyesült Államokban.

Az 1996-ban elindított humanitárius program lehetővé tette a szankciók sújtotta Iraknak, hogy az ENSZ felügyelete alatt korlátozott mennyiségben kőolajat adjon el a világpiacon és a bevételt a lakosság alapvető szükségleteit fedező importra fordítsa. Az amerikai kongresszus vizsgálatai szerint Szaddám Huszein rezsimje illegálisan sápot szedett a kőolajexportra feljogosító utalványok után és a lefölözésekkel 21 milliárd dollárt térített el a humanitárius alapból.