Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Fischer élő adásban tisztázza magát a vízumügyben

MTI
2005.04.15. 16:10
Joschka Fischer német külügyminiszter belegyezett abba, hogy április 25-én a televíziós állomások élőben közvetítsék fellépését az úgynevezett vízumügyet vizsgáló parlamenti bizottság előtt. A kormánypártok és az ellenzék bizottsági képviselői maratoni hosszúságú vita után megállapodtak abban: a német parlamentarizmus történetében először egyenes televíziós közvetítés lesz egy vizsgáló bizottsági ülésről.

A bizottság azt vizsgálja, hogy az elmúlt években a Fischer vezette külügyminisztérium liberális vízumpolitikájával esetleg kétes elemek, bűnözők előtt is megnyitotta a Kelet-Európából Németországba, illetve a schengeni térségbe vezető utat. Az ellenzék szerint különösen Kijevben osztogatták nagyvonalúan a német vízumokat, megkönnyítve a munkára áhítozók, vagy a prostitúcióra kényszerített nők bejövetelét Németországba. Az ukránok egy része aztán tovább állt, sokan választották végcélnak Portugáliát.

Az ellenzék a vízumügyön keresztül még a május 22-ei észak-rajna-vesztfáliai választás előtt meg akarja szorongatni a kormánytábort, míg ez utóbbi azt szeretné, ha a hullámok mihamarabb elcsendesednének.