Auguszta
-3 °C
2 °C

A Hamász felmondaná a tűzszünetet Izraellel

MTI
2005.04.16. 16:52

A radikális palesztin Hamász mozgalom szombaton azzal fenyegetőzött, hogy véget vet az Izraellel szemben meghirdetett tűzszünetnek, amennyiben elhalasztják a palesztin törvényhozási választásokat.

Mahmúd Abbász palesztin elnök mozgalma, a Fatah egyes képviselői pénteken jelezték, hogy a július 17-re tervezett választásokat eljárástechnikai problémák miatt elhalaszthatják. Megfigyelők - és a Hamász gyanúja - szerint azonban a valódi ok, hogy Abbász és a Fatah attól tart, a Hamász nyeri a választásokat. A jelenlegi palesztin parlamentben még a Fatah birtokolja a 88 képviselői hely háromnegyedét.

Abbász cáfolta, hogy kormánya a választások elhalasztását tervezné, de Nabil Saat palesztin tájékoztatási miniszter szerint problémákat okozhat az, hogy a választások időpontja közel esik a július második felére tervezett izraeli kivonuláshoz a Gáza övezetből és Ciszjordánia négy zsidó településéről.

Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője szombaton azt mondta, hogy a választások elhalasztása ellentétben állna szervezetének a palesztin vezetéssel kötött megállapodásával, és a végét jelentené az Izraellel szemben meghirdetett tűzszünetnek.