Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Megsemmisítették II. János Pál gyűrűjét és pecsétjét

MTI/AFP
2005.04.17. 08:08

Véget ért a II. János Pál temetését követő kilencnapos gyász a Vatikánban szombaton, két nappal az új pápát megválasztani hivatott bíborosi konklávé kezdete előtt. A gyászidőszak a pápa temetésével kezdődött el, és azóta mindennap délután öt órakor miséztek II. János Pálért a Szent Péter-bazilikában. Az utolsó miséjét ugyanaz a chilei bíboros mutatta be, aki a "habemus papam" latin kifejezés kiejtésével tudatni fogja a nyilvánossággal az új egyházfő megválasztását.

Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő szombaton bejelentette, hogy megsemmisítették II. János Pál pápai gyűrűjét és pecsétjét, ezzel szimbolikusan is lezárult az április 2-án elhunyt egyházfő uralkodása.

A pápaválasztó konklávé hétfőn délután fél ötkor veszi kezdetét, amikor az arra jogosult bíborosok - köztük Erdő Péter és Paskai László - bevonulnak a Sixtus-kápolnába. A szabályok értelmében csak a 80 év alatti bíborosok a választók, számuk maximum 120 lehet, jelenleg pedig 117, de közülük ketten nem lesznek jelen súlyos betegségük miatt.