Gerzson
-3 °C
3 °C

Visszavonták a rendkívüli állapotot Ecuadorban

MTI/AP
2005.04.17. 08:39

Kevesebb mint huszonnégy óra elteltével az ecuadori elnök visszavonta a rendkívüli állapot meghirdetését a fővárosban, Quitóban és Pichincha tartományban. Lucio Gutiérrez televíziós beszédben jelentette be szombat este, hogy visszavonja a polgári szabadságjogok felfüggesztését is jelentő rendeletet, mivel már sikerült elérnie fő célját, azaz feloszlatta a legfelsőbb bíróságot. Gutiérrez a rendkívüli állapot kihirdetésével egy időben rendelte el a legfelsőbb bíróság feloszlatását. Arra hivatkozott, hogy a bírói testület zűrzavart kelt az országban, különösen Quitóban, amelynek lakossága ellenzi a tevékenységét. Szerinte a népszerűtlen bírák miatt robbantak ki szerdán - és tartanak azóta is az államfő lemondását követelő - tüntetések a fővárosban.

A valamivel több mint két éve hivatalban lévő államfő kongresszusi hívei Tavaly decemberben egyszerű többséggel leváltották a legfelsőbb bíróság 31 tagja közül azokat, akik felsorakoztak az államfő ellen korrupciós vádak miatt bizalmatlansági indítványt benyújtó képviselők mellett. Az ellenzékhez húzó bírák helyére a hatalomhoz lojális bírók kerültek.

Az ellenzék alkotmányellenesnek nevezte a legfelsőbb bíróság személyi összetételének ily módon történő megváltoztatását és és hevesen tiltakozott az ellen. Az ellenzéki vezetők és a tüntetők megítélése szerint Gutiérrez, a hadseregből elbocsátott ezredes diktátor módjára viselkedik.