Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Börtönbüntetésre ítéltek három egyiptomi újságírót

MTI
2005.04.18. 06:35

Egyéves szabadságvesztésre ítélt három egyiptomi újságírót egy kairói bíróság vasárnap, mert bűnösnek találta őket a kormány egyik miniszterének megrágalmazásában. Egy független újság három munkatársa került a vádlottak padjára azért, mert tavaly augusztusban azt írták, hogy a rendőrség házkutatást tartott Mohamed Ibrahim Szoliman újjáépítési és lakásügyi miniszternél, és megtiltották neki, hogy bemenjen a munkahelyére.

A miniszter, akinek személye egy dúsgazdag, Londonban letartóztatott egyiptomi üzletemberrel való kapcsolata miatt abban az időben éles viták középpontjában állt, rágalmazásra hivatkozva panaszt emelt az újságírók ellen. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök még tavaly februárban megígérte újságíróknak, hogy szorgalmazni fogja az újságírókra - sértő kijelentések nyilvánosságra hozatala miatt - kiróható börtönbüntetés eltörlését, de a parlament azóta sem nyúlt hozzá a sajtótörvényhez.

Kairó központjában, az egyiptomi újságírók szövetségének székházában mintegy 100-200 újságíró gyűlt össze vasárnap este, hogy tiltakozzon a kollégáikat sújtó ítélet ellen, és ígéretének betartására kérje az államfőt. A három elítélt újságírónak még fejenként 10 ezer egyiptomi fontot (mintegy 1730 euró) is ki kell fizetnie a miniszternek jóvátétel gyanánt.