Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Olajbotrány: felfüggesztette tevékenységét az ENSZ főtitkár

MTI
2005.04.20. 21:46
Felfüggesztette tevékenységét Maurice Strong, az ENSZ főtitkár észak-koreai különmegbízottja, mert személyesen érintett a világszervezet Irakban folytatott, "olajat élelmiszerért" elnevezésű programja kapcsán kirobbant botrányban. A tisztviselő tájékoztatta Kofi Annan főtitkárt, hogy szünetelteti Észak-Koreával kapcsolatos megbízatását, amíg tisztázza magát az ügyben, remélhetőleg igen gyorsan. A világszervezet főtitkára jóváhagyta a döntést.

Az 1996-ban elindított humanitárius program lehetővé tette a szankciók sújtotta Iraknak, hogy az ENSZ felügyelete alatt korlátozott mennyiségben kőolajat adjon el a világpiacon, és a bevételt a lakosság alapvető szükségleteit fedező importra fordítsa. Az amerikai kongresszus vizsgálatai szerint Szaddám Huszein rezsimje törvénytelenül sápot szedett a kőolajexportra feljogosító utalványok után, és a lefölözésekkel 21 milliárd dollárt térített el a humanitárius alapból.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 11 milliárdra, az amerikai számvevőszéki hivatal pedig 10 milliárd dollárra becsülte ezt az összeget. A Kofi Annan ENSZ-főtitkár megbízásából vizsgálódó, Paul Volcker volt amerikai jegybanki elnök vezette bizottság szerint a valós szám a kettő között lehet, de közelebb a CIA becsléséhez.