Ágnes
-1 °C
2 °C

Hatmillió dolláros kártérítés pedofil papok négy áldozatának

MTI
2005.04.21. 07:24
Közel hatmillió dolláros kártérítést ítélt meg szerdán egy San Franciscó-i bíróság három férfinak és egy nőnek, akik beperelték a város érsekségét, mert gyerekkorukban egy pap molesztálta őket.

Mint az áldozatok egyikének ügyvédje megállapította, ez a legnagyobb kártérítés, amelyet 1998-ban az Egyesült Államokban ilyen ügyben megítéltek.

Egy héttel korábban ugyancsak Kaliforniában, Oakland városában nyert jogorvoslatot pedofil papok egykori áldozata, aki kétmillió dolláros kártérítést kapott.

A San Franciscó-i perben az érsekség képviselője beismerte, hogy az egyházi hatóságok tudtak Joseph Pritchard atyának az 1970-es években elkövetett szexuális visszaéléseiről, de nem vizsgálták ki azokat. A vádlott 1988-ban meghalt. "Bár a perben szereplő esetek több mint két évtizeddel ezelőtt történtek, ma sem engedhetjük meg magunknak, hogy csökkenjen éberségünk, és nem csökkenti sajnálatunkat a múltbeli áldozatok iránt sem" - áll William J. Levada érsek internetes honlapján megjelent közleményben.

Kaliforniában több mint 750 keresetet nyújtottak be a különböző egyházmegyék ellen azóta, hogy 2002-ben az állam feloldotta az évtizedekkel korábbi szexuális visszaélések elévülését szabályozó korlátozást.