Valér
4 °C
8 °C

Beperelte a belbiztonsági minisztériumot öt muzulmán amerikai

MTI
2005.04.21. 07:53
Beperelte az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériumát öt muzulmán amerikai állampolgár, amiért Kanadából egy vallási konferenciáról visszatérve a határon hat és fél órán át feltartóztatták őket a hatóságok és megalázóan bántak velük.

A muzulmánok - három férfi és két nő - egy New York-i szövetségi bíróságon szerdán nyújtottak be panaszt arra hivatkozva, hogy megsértették alkotmányban biztosított jogukat vallásuk szabad gyakorlására, és jogtalanul motozták meg őket.

Az ügyüket segítő Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) és más jogvédő szervezetek hangsúlyozták, hogy a panaszosok egyike sem sértett meg semmiféle törvényt, mégis át kellett adniuk hitelkártyáikat, mobiltelefonjukat, más személyes holmijukat, minden magyarázat nélkül megmotozták őket, ujjlenyomatot vettek tőlük, fényképet készítettek róluk és a kocsijukat is átkutatták. A határőrök egyebek között olyan kérdéseket tettek fel nekik, hogy megpróbálta-e valaki beszervezni őket, illetve van-e okuk arra, hogy ártsanak Amerikának.

A felperesek nem anyagi kártérítést követelnek, hanem annak nyilvános elismerését, hogy törvénytelen módon bántak velük, és a tőlük így felvett adatok törlését a szövetségi nyilvántartásból.