Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Lelőttek egy helikoptert Irakban - 11 halott

MTI
2005.04.21. 18:34

Tizenegy személy, köztük hat amerikai állampolgárságú utas vesztette életét csütörtökön Bagdadtól északra egy Mi-8-as bolgár utasszállító helikopter elleni fegyveres támadás következtében.

A hat amerikai áldozat mind a Blackwater nevű biztonsági cég alkalmazottja volt, mondta el a nagykövetség illetékese. Ez a cég amerikai és iraki személyiségek védelméről gondoskodik az arab országban.

A hat amerikain és a háromfős bolgár személyzeten kívül két Fülöp-szigeteki testőr utazott az Irakban állomásozó nemzetközi erőket kiszolgáló bolgár helikopteren. A helikopter Bagdadból Tikrítbe tartott, amikor rakétatámadás érte egy sivatagos terepszakasz fölött. Föld-levegő rakéta találta el, az sem zárható ki, hogy nem is egy, közölték bolgár illetékesek.

A bolgár védelmi minisztérium szófiai bejelentése szerint a légi jármű az amerikai védelmi minisztérium megbízásából végzett személyszállítást az arab országban. A bolgár Heli Air légitársaság, a jármű bolgár tulajdonosa azt közölte ezzel szemben, hogy a kanadai Skylink cég bérelte tőlük a légi járművet.