Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Amerikai válaszcsapás az afgán lázadók ellen

MTI
2005.04.21. 20:49

Az amerikai hadsereg válaszcsapást mért afgán fegyveresekre egy amerikai támaszpontot ért támadást követően, tizenkettőt megölve közülük.

A tüzérségi erőkkel megtámogatott légi támadást az amerikai hadsereg azután indította, hogy a felkelők rakétákat lőttek ki egy amerikai katonai bázisra a pakisztáni határ melletti, délkeleti Host tartományban. Az amerikai bázis elleni támadás sem sérülést, sem károkat nem.

Időközben két újabb vezető tálib tisztségviselő fogadta el az afgán kormány megbékélési ajánlatát - mondta el egy Hilmend tartománybeli illetékes. Mohammed Nazim molla, Zábul tartomány egykori kormányzója és Aktár Mohammed molla, Faráh tartomány egykori rendőrfőnöke szerdán tért haza Pakisztánból, és hűséget esküdtek az új kabuli kormánynak.

A tartományi kormányzati szóvivő azt nem tudta megmondani, hogy a két tálib tisztviselő vett-e részt harcokban 2001, a tálib rendszer megdöntése óta. A tálib rezsimben vezető szerepet játszó tisztségviselők és a kabuli kormány kiegyezésétől az amerikaiak a három éve tartó lázadás elhalását remélik.