Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Támadják Bush jelöltjét az ENSZ-nagyköveti posztra

MTI
2005.04.22. 22:56
Cáfolta egy volt amerikai diplomata az ENSZ-nagyköveti posztra jelölt John Bolton állítását, amely szerint a szöuli külképviselet vezetőjeként előzetesen egyetértett volna Bolton 2003-ban elhangzott, az észak-koreai vezetőt öncélú keménységgel ostorozó, diplomáciai szempontból káros beszédével - olvasható a Los Angeles Times honlapjának pénteki beszámolójában.

Bolton leszerelési és nemzetközi biztonsági kérdésekben illetékes külügyi államtitkárként 2003-ban olyan "zsarnok diktátornak" nevezte Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt, akinek az uralma alatt az élet "pokoli lidércnyomás". Phenjan válaszul "szemétládának" titulálta az államtitkárt, leszögezve, hogy nem vesz részt semmilyen konzultáción, amelyen az amerikai delegációt Bolton vezeti.

John Bolton a szenátus külügyi bizottságában tartott meghallgatásán azzal védekezett, hogy Thomas Hubbard, az Egyesült Államok szöuli nagykövete előzetesen egyetértett a beszéd tartalmával, és utólag meg is köszönte neki. Hubbard viszont úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem értett egyet a beszéddel, és szorgalmazta hangnemének tompítását, arra figyelmeztetve az államtitkárt, hogy a keménységgel éppen ellentétes hatást érhet el, és Phenjan kivonulhat a nukleáris ambícióiról folyó hatoldalú tárgyalásokról.