Mátyás
-6 °C
1 °C

Hatvannál is több áldozata volt az újabb iraki támadásoknak

MTI
2005.04.23. 20:53

Hatvannál is több ember halálát vagy sebesülését okozták szombaton, egyetlen nap alatt Irakban a lázadók újult erővel fellángolt fegyveres támadásai és pokolgépes merényletei. Síita vezetők a szunnitákat tették felelőssé az erőszakcselekményekért és megtorlással fenyegetőztek.

Út szélén elhelyezett pokolgép robbant fel Bagdad külterületén az iraki hadsereg egy arra haladó gépkocsioszlopa mellett. A detonáció kilenc katonát ölt meg, további húszan pedig megsebesültek - közölte a helyi rendőrség. A támadás az Abu Graib negyedben, az iraki foglyok amerikai őrök általi megkínzatásáról hírhedtté vált azonos nevű börtöntől hét kilométernyire történt. Egy másik öngyilkos támadás, amelyet szintén az iraki fővárosban, annak nyugati részében követtek el, ezúttal egy amerikai katonai járműoszlop ellen, egy ember életét oltotta ki, és tíz embert megsebesített - köztük három amerikai katonát. Ez utóbbi támadás elkövetését az al-Kaida Abu Muszab az-Zarkávi jordánai terrorista által vezetett iraki szárnya vállalta.

Bagdadnak ugyanabban a kerületében egy híd alatt bekövetkezett ismeretlen eredetű robbanás egy nőt ölt meg, és további hét személyt megsebesített. Irak déli részén, a Bászra melletti Abu al-Kászib város síita mecsetje közelében két férfi, feltehetően két öngyilkos merénylő vesztette életét, amikor autójuk felrobbant, s a szanaszét repülő repeszek két gyermeket is megsebesítettek.

Két halálos áldozata volt a Bagdadtól északkeletre fekvő Baakúbában két robbanásnak, amelyek egymástól száz méternyire, néhány másodperces időközzel következtek be szombatra virradó éjjel. Az egyik áldozat egy tízéves kislány, a másik egy tanár volt. Négy további civil megsérült.

Baakúbától kissé északra két iraki katona esett el, négy pedig megsebesült abban az aknavetős támadásban, amelyet Duluíja közeli állásuk ellen intéztek. Iraki katonai konvojt ért támadás a Bagdadtól 360 kilométernyire északnyugatra fekvő Moszulban, ott három katona sebesült meg. A legnagyobb iraki síita párt egyik magas rangú tisztségviselője szombaton a szunnitákat tette felelőssé a síita közösség tagjai ellen elkövetett erőszakcselekményekért és megtorlással fenyegetőzött.

"A szunnita közösség tagjaira hárítjuk a felelősséget ezekért a cselekménykért, és követeljük tőlük ezen bűnös üzelmek elítélését, hogy ne kényszerüljünk megtorlásra" - jelentette ki Aszad Abu Kalal, a síita szent város, Nedzsef kormányzója, aki egyben az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsának (SCIRI) magas rangú tisztségviselője. Szavai egy temetésen hangzottak el, ahol a pénteki ima kellős közepén egy bagdadi síita mecsetben elkövetett merénylet tizenegy áldozata közül hattól vettek végső búcsút.