Gerzson
-3 °C
3 °C

Ügynökstop az MKP-ban

MTI
2005.04.23. 20:53

Nem vállalhatnak tisztséget a jövőben a Magyar Koalíció Pártjában (MKP) azok, akik a közelmúltban közzétett ügynöklisták tanúsága szerint annak idején tudatosan együttműködtek az egykori Csehszlovákia hírhedt kommunista államrendőrségével, az StB-vel - döntötte el szombaton a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó magyar párt Pozsonyban ülésező országos tanácsa.

A testület határozatban mondta ki: megbízza a párt kerületi,járási és helyi szervezeteinek elnökségeit, hogy tisztségviselőiktől és majdani képviselőjelöltjeiktől, így a legközelebb ősszel esedékes megyei önkormányzati választásokon indítandó jelöltektől kérjék be a Nemzeti Emlékezet Hivatala (ÚPN) által kiadott dokumentumokat, amelyekből hitelesen megállapítható, hogy ki működött együtt tudatosan az 1989 előtti államrendőrséggel.

A határozat rendelkezése szerint ha valamely helyi szervezet elnökének, vagy járási, kerületi, országos tanács testületi tagjának neve szerepel az államrendőrséggel együttműködő ügynökök névjegyzékének valamelyik tudatos együttműködést tanúsító kategóriájában, az érintett személynek minden párttisztségéről le kell mondania. Ha ezt önként nem teszi meg, tisztsége ügyében az őt megválasztó szervezet szintjén hivatottak dönteni.

Azok, akiknek neve csak a tudatos együttműködőnek nem minősülő államrendőrségi bizalmiak, vagy az ügynöki tevékenységre kiszemeltek kategóriájában szerepel, az erre vonatkozó dokumentumokat szintén kötelesek bemutatni, de ennek nincsenek visszahívással vagy lemondással járó következményei.