Eleonóra
-1 °C
2 °C

Befejeződött a szíriai katonák kivonulása Libanonból

MTI
2005.04.24. 17:31
Gyakorlatilag befejeződött a szíriai csapatok kivonulása Libanonból vasárnap; pár katona maradt csak, akik kedden búcsúzóul még tartanak egy díszszemlét. Az utolsó katonák dokumentumokat égettek el, és leszerelték, lebontották az ellenőrző állásokat, lőszert rakodtak fel teherautókra a Bekaa-völgyben, a határ közelében. Damaszkuszban egy kormánytisztviselő délután bejelentette, hogy pár órán belül a csapatok mind távoznak Libanonból, csak az marad, aki kedden részt vesz a hivatalos búcsúztatáson.

A Bekaa-völgy északi felében tíz katonai ellenőrző állást számoltak fel, trélereken 15 harckocsit szállítottak el, legalább 150 páncélozott gépjármű, és több tucatnyi, katonákkal megrakott, lövegeket és rakétavetőket vontató teherautó haladt át a határon szemtanúk szerint.

A 29 éves szíriai katonai jelenlét végét búcsúztató hivatalos díszszemlét a Rajak katonai támaszponton rendezik meg, pár kilométerre a határtól. Szíria 1976-ban, az Arab Liga felhatalmazásával vonult be Libanonba, hogy véget vessen a polgárháborúnak. Annak lezárulta, 1990 után is 40 ezer katonája maradt Libanonban, ami lehetőséget adott Damaszkusznak arra, hogy övé legyen a döntő szó a libanoni politikában.