Auguszta
-3 °C
2 °C

Elnökválasztás incidensekkel Togóban

MTI/AFP
2005.04.24. 21:37

Elnökválasztást tartottak vasárnap a nyugat-afrikai Togóban, ahol súlyos belpolitikai válságot okozott, hogy Gnassingbe Eyadema előző elnök halála után a hadsereg vezetői egyszerűen kinevezték az ország elnökévé az elhunyt államfő fiát, Faure Gnassingbét. Az alkotmánnyal ellentétesen hatalomra jutott új elnök a zavargások és a nemzetközi felzúdulás hatására lemondott, és beleegyezett, hogy elnökválasztást rendezzenek.

Az első jelentések szerint a választásra jogosultak nagy arányban éltek jogukkal. Katari Foli-Bazi belügyminiszter a szavazás félidejében közölte, hogy addig 52 százalékos volt a választói részvétel. Két kisebb összetűzés volt csupán, az ország északi részén fekvő Mangóban és az ország déli részén lévő Kougnohouban.

Az ellenzék jelöltjét, Emmanuel Akitani-Bobot támogató aktivisták ezzel szemben azt mondták hírügynökségeknek, hogy a hatalmon lévő Togói Népi Tömörülés (RPT), amely a volt elnök fiát jelölte, tömeges csalásokat követett el a fővárosban, Loméban. Felháborodott ellenzéki fiatalok felgyújtottak egy gépkocsit, amely hamis szavazatokkal teletömött szavazóurnát szállított. A választási kampányt erőszakcselekmények sorozata kísérte, heteken át valóságos csatákat vívtak az RPT és az ellenzék késekkel és dorongokkal felfegyverzett hívei.