Mátyás
-6 °C
1 °C

Egy autós üldözésben majdnem elfogták Zarkávit

MTI
2005.04.26. 21:45

Hajszál híján elfogták Abu Musza az-Zarkávit, az amerikai erők első számú közellenségét, az Irakban tevékenykedő terrorista vezért. Zarkávinak két hónapja sikerült ugyan egérutat nyernie üldözői elől, de értékes információkat hagyott hátra nagy sietségében az NBC és az ABC hírtelevíziók keddi beszámolója szerint. A televíziók katonai forrástól úgy értesültek, hogy egy speciális egység - a terrorista elfogására létrehozott 626-os számú különleges csoport - február 20-án Zarkávi sarkában volt Ramadi városában. Belső informátoraik jelezték ugyanis, hogy a terrorista vezér titkos találkozóra igyekszik.

A városban útellenőrző pontokat állítottak fel, a levegőből pilóta nélküli felderítő gépek pásztázták az utcákat. A Zarkávi járműve előtt haladó gépkocsit feltartóztatták egy útellenőrző pontnál, a terrorista vezért szállító autó azonban megfordult, és elszáguldott. Egy aluljárónál lefékezett, Zarkávi kiugrott a járműből, és elszelelt az üldözők elől. Az autó vezetőjét és egy másik személyt, Oszama bin Ladennek, az Al-Kaida terrorhálózat vezetőjének bizalmasát letartóztatták.

A Zarkávinak menedéket nyújtó ramadi házban később egy számítógépen találtak egy dokumentumot, amely számos telefonszámot tartalmaz. Amerikai illetékesek szerint valóságos információs aranybányára leltek. Egy táskában 100 euró készpénz volt. A jordániai származású Zarkávi fejére 25 millió dollár vérdíjat tűztek ki az amerikai hatóságok.