Szilárda
0 °C
6 °C

Letartóztatták Oszama bin Laden fő pénzelőjét

MTI/dpa
2005.04.26. 22:46

Ázsia egyik legkeresettebb kábítószer-kereskedőjét fogák el az amerikai hatóságok. Az afgán származású Hadzsi Basir Nurzai letartóztatását kedden erősítették meg, noha az akció már a múlt hét végén lezajlott a New York-i repülőtéren. Az afgán drogbárót azzal vádolják, hogy tizennégy év alatt ötszáz kilogram heroint csempészett az Egyesült Államokba. Hadzsi Basir Nurzai ellen hétfőn már vádat is emeltek az Egyesült Államokban, és a bíróság 10 évtől akár életfogytiglaig terjedő börtönbüntetésre ítélheti a drogkirályt.

A Washington Post szerint a letartóztatott 44 éves férfi Ázsia első számú kábítószercsempésze és Oszama bin Laden hírhedt terrorszervezetének, az al-Kaidának fő pénzügyi támogatója volt. Értesüléseik szerint Nurzai 1990 és 2002 között fegyvereket és robbanóanyagot szállított az Afganisztánban akkor hatalmon lévő tálib rezsimnek, és egyfajta ellenszolgáltatásként védelmet élvezett kábítószerügyletei folytatásához.

Az afganisztáni amerikai nagykövetség szerint Nurzai az egykori afgán tálib vezér, Omar molla bizalmasa, a tálib rezsim egyik fő finanszírozója volt. Úgy tudni, hogy a tálib rendszer megdöntése után kandahári főhadiszállásáról támogatta az al-Kaidát.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft