Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Elzárásra ítéltek harminckét tüntetőt Fehérorszországban

MTI
2005.04.27. 19:32
Nyolc-tizenöt napos elzárásra ítélt egy bíróság szerdán Fehéroroszországban harminckét személyt, akiket egy előző napi ellenzéki tüntetésen vettek őrizetbe.

Tizenhárom fehérorosz, 14 orosz és öt ukrán állampolgárt, köztük két újságírót marasztalt el a minszki bíróság szerdai határozatában "a tüntetésen tanúsított erőszakos viselkedésük" miatt. A keddi gyűlés száznál is több részvevője közül többen "Le Lukasenkóval!" feliratú táblákat hordoztak, és a "Ma Ukrajna, holnap Fehéroroszország!" jelmondatot skandálták. A tüntetők egy csoportja megpróbált átadni egy petíciót a fehérorosz elnök hivatalában, de a helyi különleges erők (OMON) tagjai, akik rendkívül keményen léptek fel velük szemben, ezt megakadályozták.

A lefogottak között van a Newsweek című hetilap orosz kiadásának munkatársa, aki tíz, és kollégája, a Moszkovszkij Komszomolec című orosz napilap újságírója, aki nyolc napot lesz kénytelen a rács mögött tölteni. Még náluk is rosszabbul járt azonban Marina Bogdanovics fehérorosz ellenzéki, akit 1600 dollárt meghaladó értékű pénzbüntetés megfizetésére köteleztek, miközben havi fizetése nem éri el a 180 dollárt.