Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Százzal ment az Irakban lelőtt olasz biztonsági főnök

MTI/AFP
2005.04.29. 21:34

Műholdas felvételekből arra lehet következtetni, közel száz kilométeres sebességgel haladt az iraki túszejtők fogságából szabadult Giuliana Sgrena olasz újságírónőt szállító gépkocsi, amikor egy útlezárásnál amerikai katonák rálőttek, megölve Nicola Calipari olasz hírszerző tisztet, jelentette pénteken a CBS televízió. Az amerikai védelmi minisztérium szakértői a műholdfelvételek alapján tanúvallomások nélkül is rekonstruálni tudták a tragédia körülményeit.

Mindeddig nem sikerült egyértelműen tisztázni, mi is történt valójában. Az amerikai katonák állításuk szerint azért nyitottak tüzet a járműre, mert az nagy sebességgel közeledett, és nem vette figyelembe jelzéseiket. Az újságírónő tanúvallomása szerint azonban az autó ötven kilométeres óránkénti sebességgel haladt az úttorlasz felé, és a katonák nem adtak le figyelmeztető jelzéseket.

A CBS-ben leírt műholdfelvételek szerint az amerikaiak 135 méteres távolságból azonosították be a járművet, és az 45 méterre volt tőlük, amikor rálőttek. Az egész kevesebb mint három másodperc alatt játszódott le, amiből arra lehet következtetni, hogy a jármű száz kilométeres sebességgel haladt.