Piroska
-2 °C
5 °C

Három civilt lőttek le tévedésből a biztonsági erők Afganisztánban

MTI
2005.05.01. 11:44
Három civilt lőttek le tévedésből az afgán biztonsági erők az elmúlt két napban a nyugat-afganisztáni Herátban - közölte vasárnap a kabuli védelmi minisztérium.

Amint arról a tárca szóvivője beszámolt, a véres események kiváltó oka az volt, hogy pénteken az afgán hadsereg egyik katonája összeszólalkozott három rendőrrel, akik nem engedték be egy rendezvényre a városi parkba.

A katona lövöldözni kezdett, s a lövedékek halálra sebeztek egy 36 éves nőt és annak 11 éves lányát. Noha a katonát letartóztatták, az eset ellen szombaton tiltakozó megmozdulást tartottak Herátban. A rendfenntartó erők a levegőbe leadott lövésekkel próbálták féken tartani a tömeget, s - a védelmi minisztérium szóvivőjének elmondása szerint - "véletlenül" mellkason találtak egy idősebb férfit, aki belehalt sérülésébe.

A halálos áldozatokon kívül pénteken spontán megmozdulások hét részvevőjét, szombaton további négy tüntetőt sebesítettek meg a biztonsági erők.

A rendezvényeket az utolsó afganisztáni kommunista kormány bukásának évfordulója alkalmából tartották. A szombati megmozduláson a tüntetők követelték, hogy helyezzék vissza tisztségébe Iszmail Hán volt heráti kormányzót, akit tavaly elmozdítottak posztjáról, és a központi kormányban biztosítottak számára pozíciót. A felvonulók emellett az amerikai hadsereg afganisztáni jelenléte elleni jelszavakat skandáltak.