Sára, Márió
2 °C
6 °C

100 ezren voltak a szociáldemokraták bécsi nagygyűlésén

MTI
2005.05.01. 14:56
A szervezők szerint mintegy 110 ezren vettek részt vasárnap Bécsben az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) május 1-jei hagyományos nagygyűlésén, amelynek szónokai új választásokat követeltek, és mindenekelőtt a kormány szociálpolitikáját bírálták.

A bécsi városháza előtt tartott rendezvényen Alfred Gusenbauer, az SPÖ elnöke kijelentette, hogy Ausztria "jobbat érdemel", mint a Wolfgang Schüssel vezette koalíciós kormány. Azzal vádolta a kormányzó erőket, hogy a támogatottsági előrejelzések okozta puszta félelem miatt nem merik az urnákhoz szólítani a választókat.

Az ellenzék azóta követeli az előre hozott választásokat, hogy április elején többfelé szakadt a kisebbik koalíciós partner Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amely helyett a Jörg Haider karintiai tartományi elöljáró elnökletével megalakított Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) elnevezésű új tömörülés vette át a kisebbik kormánykoalíciós párt szerepét.

Michael Haupl, Bécs szociáldemokrata főpolgármestere lemondásra szólította fel Wolfgang Schüsselt, és új választások kiírására szólított fel, azt hangoztatva, hogy kormánya túlságosan is mélyen nyúlt a munkavállalók zsebébe.

A Wolfgang Schüssel kancellár vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) egy nappal korábban tartotta Bécsben a város ünnepét, amelynek egész napos rendezvénysorozatán a szervezők szerint mintegy 200 ezren vettek részt.