Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kommunisták és szélsőjobbosok villongtak a cseh ünnepségeken

MTI
2005.05.01. 17:54

Prágában letartóztatott a rendőrség két antikommunista tüntetőt, akik megpróbálták megzavarni a kommunista párt központi május elsejei rendezvényét. A dél-morvaországi Brünnben öszeverekedtek a neonácik és az anarchisták, három szélsőbaloldali mozgalmárt kórházba vittek.

Az ellenzéki kommunista párt hagyományos május elsejei ünnepségén Prágában tíz-tizenkét ezer ember vett részt. A kéttucatnyi antikommunista tüntető a pártelnök beszéde alatt megpróbált behatolni a lezárt területre, és megzavarni a rendezvényt. Az egyik antikommunista tüntető kiszúrta egy rendőrautó kerekét, miután a rendőrök nem engedték őket a kordon mögé. Kettőjüket letartóztatták, majd szabadon engedték őket, és rendzavarás miatt eljárást indítottak ellenük.

A legutóbbi felmérések szerint ha most lennének a választások Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja a szavazatok 25 százalékát kapná. Ennél csupán a jobboldali Polgári Demokratikus Párt népszerűbb 35 százalékos támogatottsággal.

A dél-morvaországi Brünnben a neonácinak tartott Nemzeti Ellenállás csoport engedélyezett felvonulásán a rendőrségnek sikerült megakadályozni az összecsapást a felvonulók és az anarchisták között. Egy szűk utcában a neonácik menetének útját kéttucat anarchista állta el "Stop Nazi" plakátokkal, de a rendőrök kiszorították őket egy közeli parkba. Később a város egyik részén a neonácik és a baloldali szélsőségesek mégis összeverekedtek, és három anarchista kórházba került.