Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Meg akarták verni a kazah ellenzék elnökjelöltjét

MTI
2005.05.03. 16:46
Erkélyről leugorva tudott elmenekülni támadói elől a kazah ellenzék elnökjelöltje hétfőn egy dél-kazahsztáni városban, ahol szövetsége aktivistáival találkozott.

Zarmakan Tujakbajev volt parlamenti elnök és más ellenzéki vezetők Simkentben, a gyűlés helyszínéül szolgáló kávéház második emeleti erkélyéről ugrottak ki, miután több tucat férfi betört az épületbe, üldözőbe vette és szidalmazta őket, székeket, tányérokat és üres palackokat dobált feléjük. Egy ellenzéki aktivistát, akit megvertek, bordatöréssel és belső sérülésekkel kellett kórházba szállítani. Ez már a második támadás volt egy hónapon belül Tujakbajev ellen. Április 9-én majdnem eltalálta egy tégla, amelyet feléje hajítottak egy kelet-kazahsztáni gyűlésen.

Zarmakan Tujakbajev, aki korábban főügyész is volt, tavaly októberben lemondott parlamenti elnöki posztjáról, így tiltakozva a választási csalások ellen. Az ellenzék körülötte egyesült, és őt nevezte meg elnökjelöltjeként Nurszultan Nazarbajevvel szemben, aki 16 éve irányítja önkényuralmi eszközökkel az olajban gazdag országot. Nazarbajev, akinek jelenlegi elnöki időszaka 2006 januárjában jár le, közölte, hogy indul újabb hétéves megbízatásért. A választást várhatóan decemberben tartják.