Mihály
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

A lengyel miniszterelnök megerősítette, hogy lemond

MTI
2005.05.05. 21:24
Marek Belka lengyel miniszterelnök csütörtök este megerősítette, hogy benyújtja lemondását Aleksander Kwasniewski államfőnek, miután a lengyel szejm aznap nem szavazta meg saját feloszlatását és ezzel összefüggésben a parlamenti választások előre hozatalát.

Belka ezt azon a sajtóértekezleten jelentette be, amelyet a dél-lengyelországi Oswiecimben (Auschwitz) közösen tartott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, aki szintén részt vett és beszédet mondott aznap Auschwitz-Birkenauban a holokauszt emléknapján rendezett Élet menetén. A lengyel és magyar miniszterelnök előzőleg kétoldalú találkozót tartott.

Belka közölte, hogy pénteken délelőtt találkozik Kwasniewskivel, akinek átadja lemondását. A lengyel kormányfő sajnálkozott amiatt, hogy a szejm nem hozta meg a "várt döntést" önmaga feloszlatásáról, amely szerinte az ország, a társadalmi várakozások és az ésszerű politikai menetrend szempontjából a legjobb döntés lett volna. Hozzáfűzte, hogy nem akarja megelőlegezni az államfő döntését, megjegyezve, hogy amennyiben Kwasniewski nem fogadná el lemondását, "az ország nem maradhat kormány nélkül". Ezzel Belka arra a korábbi bejelentésére utalt, hogy Kwasniewski elutasító döntése esetén továbbra is hivatalában marad. Ez esetben azonban "kisebb lesz az aktivitása" az új Demokrata Párt létrehozásában, tette hozzá.