Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Putyin támogatja, hogy Németország állandó ENSZ BT-tag legyen

MTI
2005.05.06. 15:16
Vlagyimir Putyin orosz elnök a nagy nyilvánosság előtt támogatja, hogy Németország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja legyen. Oroszország annak érdekében fog fellépni, hogy "erősödjön a szövetségi köztársaság szerepe az ENSZ-ben, a Biztonsági Tanács egyik állandó tagjaként is" - mondta Putyin a Bild német lapnak adott nyilatkozatában.

Az orosz elnök szerint nem kell a németeket többé "arra kényszeríteni, hogy állandóan hamut szórjanak a fejükre, s állandóan ostorozzák magukat". Németországnak "a világszínpadon nem szabad azt éreznie, hogy korlátozzák jogaiban". A németek helyes következtetéseket vontak le a II. világháború retteneteiből, vezekeltek, olyan mechanizmusokat hoztak létre, amelyek megakadályozzák a múlt tragédiáinak megismétlődését - közölte Putyin.

Oroszország az ENSZ BT vétójoggal rendelkező ötösének egyike, szavának súlya van. A másik négy állandó BT-tag - az Egyesült Államok, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia - visszafogott álláspontot képvisel. Németország azt szeretné, ha Japánnal, Indiával, Brazíliával és két afrikai országgal bővülne az állandó tagok köre. Kérdéses, hogy az új állandó tagok rendelkeznének-e vétójoggal.