Mátyás
-6 °C
1 °C

Japán és Kína közösen vizsgálná felül a történelmet

MTI
2005.05.07. 18:37
Japán és Kína az év végéig kétoldalú munkacsoportot hoz létre a két ország között minduntalan súrlódásokat kiváltó közös történelmi múlt tanulmányozására, jelentette be szombaton Takasima Hacuhisa japán külügyi szóvivő.

A döntés szombaton született Macsimura Nobutaka japán és Li Csao-hszing (Li Zhaoxing) kínai külügyminiszter Kiotóban, az Ázsia-Európa Dialógus (ASEM) keretében tartott találkozóján.

"A két miniszter úgy döntött, hogy megkezdik a két ország történelmének közös tanulmányozását. Az év végéig kijelölik a vegyesbizottság tagjait és rögzítik működésének mikéntjét, közölte a szóvivő.

Mint emlékezetes, az elmúlt hónapban Kínában heves tüntetések voltak amiatt, hogy Japán új történelemtankönyvet adott ki. Ez kínai álláspont szerint kisebbíteni igyekezett a japán császári hadsereg által Kínában az 1930-40-es években elkövetett kegyetlenkedéseket. A tankönyv és az azt követő kínai tiltakozások pekingi megítélés szerint az elmúlt harminc év legsúlyosabb válságát idézték elő a két ország viszonyában.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft