Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Maradnak a japán csapatok Irakban

MTI
2005.05.10. 13:52
Nem befolyásolja a japán csapatok dél-iraki állomásoztatását az, hogy Irakban túszul ejtettek egy japán állampolgárt,– közölte Ono Josinori japán nemzetvédelmi miniszter kedden Tokióban. Japán több mint egy éve állomásoztatja csapatait Irakban. A 600 fős kontingens humanitárius és újjáépítési feladatokat lát el.

Hétfőn egy brit biztonsági cég alkalmazottját, a 44 éves Szaito Akihitót rabolták el Irakban. Az emberrablást egy internetes honlapon közölte az Anszár asz-Szunna csoport, amely kapcsolatban áll az al-–Kaidával. Közlésük szerint a túsz súlyosan megsebesült elrablása közben. A háború kezdete óta öt japán állampolgárt öltek meg Irakban, köztük egy turistát, akit lefejeztek elrablói.

Időközben hétfőn lejárt az emberrablók 72 órás ultimátuma a 63 éves ausztrál állampolgárságú Douglas Wood ügyében, akit szintén Irakban raboltak el. Alexander Downer, Ausztrália külügyminisztere kedden egy kereskedelmi rádióban elmondta, hogy nincs semmilyen információjuk az elrabolt túszról, deközölte, az ausztrál külpolitikának nem diktálhatnak terroristák.