Valér
2 °C
8 °C

Diplomabotrányba keveredett az ukrán igazságügyi miniszter

MTI
2005.05.10. 20:43
Beismerte Ukrajna igazságügyi minisztere kedden, hogy nem rendelkezik egyetemi diplomával, noha a kormánytagok iskolai végzettségét regisztráló interenetes honlap az amerikai Columbia Egyetemen szerzett diplomát tünteti fel neve mellett.

Az Egyesült Államokban született 51 éves Roman Zvarics kijevi nyilatkozatában ismerte be, hogy nincs egyetemi diplomája. Elmondta, hogy 1976 és 1978 között valóban tanulmányokat végzett a Columbia Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán, de diplomát végül nem szerzett. A beismerést több héten át tartó, a miniszter végzettségi hátterét firtató vita előzte meg. Eközben Zvarics mindvégig azt állította, hogy rendelkezik diplomával, és a vitát politikai ellenfelei provokálták. Később azt mondta, hogy elveszítette diplomáját.

A honlapon feltüntetett adatok között szerepelt az is, hogy Zvarics 1983 és 1991 között a New York-i Egyetem professzora volt. Az intézmény hivatalos közlése szerint a jelenlegi ukrán igazságügyi miniszter 1989 és 1992 között egyfajta részfoglalkozású segédelőadóként tevékenykedett.