Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Verhofstadt bizalmi szavazást kérhet a vallon-flamand vita miatt

MTI
2005.05.11. 12:15

Kudarccal zárultak a napok óta tartó tárgyalások a belga kormánykoalíció pártjai között: a tét a két népcsoport, a flamandok és a vallonok közötti ellentétek egyik forrásának kiiktatása volt, de ehelyett csak éleződtek a feszültségek a pártok között.

Guy Verhofstadt szövetségi miniszterelnök szerda délután valószínűleg bizalmi szavazást kér majd a parlamentben, s bár a legtöbb megfigyelő szerint van esélye a túlélésre, a flamand országrész saját kormánya belebukhat az ügybe, intézményi válságot teremtve ezzel.

A tavaly júniusi regionális választások nyomán alakult új flamand kabinet egyik legfontosabb programpontja volt, hogy Brüsszelt a főváros környéki flamand elővárosokkal egy egységbe kapcsoló különleges választási körzetet, Bruxelles-Hal-Vilvordét kettébontsa. Itt a franciaajkú lakosság különleges státuszával vallon pártra is szavazhat.

Valószínű, hogy Verhofstadt túléli a bizalmi szavazást, ugyanakkor a flamand regionális kabinet sorsa már bizonytalanabb: az itteni kormánypártok voltak azok, amelyek mindenáron erőltették a Bruxelles-Hal-Vilvorde kérdés megoldását, s amelyek a mostani kudarccal komoly presztízsveszteséget szenvedtek.