Bernadett
0 °C
4 °C

Sztrájk lesz a BBC-nél a leépítések miatt

MTI
2005.05.11. 17:41
Nagy többséggel megszavazták a sztrájkot a BBC újságírói és a műszaki személyzet tagjai, akiket a szakszervezetek a brit közszolgálati tv- és rádiótársaságnál bejelentett, rendkívüli arányú leépítési tervek miatt szavaztattak meg a munkajogi akcióról.

A törvény szerint kötelező munkavállalói sztrájkszavazás szerdán nyilvánosságra került eredménye szerint a műsorszolgáltatói, szórakoztató- és moziipari, valamint színházi szakszervezet (Bectu) BBC-alapszervének tagsága 77,9 százalékos, az Országos Újságíró Szövetség (NUJ) tagsága 83,9 százalékos arányban voksolt a munkabeszüntetésre.

A sztrájkok - egy 12 vagy 24 órás akcióval - a két érdekvédelmi szervezet bejelentése szerint már a jövő héten megkezdődhetnek. A szakszervezetek nem csináltak titkot abból, hogy minél nagyobb fennakadást akarnak előidézni - az egyik tisztviselő szerint a cél "a képernyők elsötétülése" -, és olyan, több tízmilliós nézettségű közvetítéseket is célba vettek, mint az angol labdarúgó kupadöntőé május 21-én.

A sztrájkszavazás előzményeként - még decemberben, majd március végén ismét - jelentős, összességében 3780 fős, vagyis mintegy 14 százalékos, megtakarítási célokkal indokolt leépítési tervet jelentett be a BBC vezérigazgatója.