Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Orosz rendőrök állítólag megvertek két lett újságírót

MTI
2005.05.11. 19:55
Újabb incidens terhelte meg a héten az amúgy is sok viszálytól feszült orosz-lett viszonyt, mert orosz rendőrök egy ideig fogva tartottak és állítólag meg is vertek két lett televíziós újságírót, akik a második világháború európai befejeződésének hatvanadik évfordulójával kapcsolatos oroszországi ünnepségekről forgattak képes riportot.

Az eset még a Győzelem napján, tehát május 9-én, hétfőn történt, de csak szerdán került nyilvánosságra. Nils Josts, Lettország moszkvai nagykövetségének első titkára közölte újságírókkal, hogy orosz rendőrök bekísérték az őrszobára, két órán át jogtalanul fogva tartották és meg is verték a két lett televíziós újságírót a Pszkovi területen, a lett határhoz közeli Pitalovo városban. Mint mondta, a riporterek az ünnepségekről akartak tudósítani, és ehhez engedélyt is kértek az illetékes orosz hatóságoktól. Az orosz külügyminisztérium ki is állította számukra a szolgálati vízumot.

A pitalovói rendőrség egy illetékese szerint azért léptek fel a kétfős lett tévéstáb ellen, mert az orosz törvények értelmében csak különleges engedély birtokában lehet filmfelvételeket készíteni az országhatártól számított öt kilométer szélességű zónában, s a lett riportereknek nem volt ilyen engedélyük.