Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Melegházasság: a király vétójában bíznak a spanyol püspökök

MTI
2005.05.11. 20:29
A spanyol püspöki kar abban reménykedik, hogy királyi obstrukcióval sikerül megakadályozni az azonos neműek házasságáról elfogadott törvény életbe lépését Spanyolországban. Az El Mundo című madridi lap szerint a püspökök azt szeretnék, ha János Károly király követné a belga király 1990 áprilisi példáját, amikor Baldvin 36 órára inkább lemondott a trónról, semmint hogy aláírja a lelkiismeretével ellenkező abortusztörvényt.

A spanyol püspöki kar arra bíztatja a köztisztviselőket (anyakönyvvezetőket) és a törvényhozókat - a szenátusban még jóváhagyásra vár a jogszabály -, hogy lelkiismeretükre hivatkozva tagadják meg a homoszexuális házasságok elismerését. A lapnak nyilatkozó püspökkari szóvivő szerint "hívő katolikusként a királynak is joga és kötelessége ellenszegülni egy igazságtalan törvénynek, amely rombolja a házasság intézményét". Az El Mundo által megkérdezett szakértők valószínűtlennek tartják, hogy az uralkodó megtagadná a parlamentben fölényes többséggel elfogadott és a közvélemény nagy többségének támogatását is élvező új törvény aláírását.