Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tisztességtelen eljárásban ítélték el Öcalant

MTI
2005.05.12. 14:53
Abduallah Öcalan
Az Európai Tanács parlamenti közgyűlése által választott bírói testület döntése értelmében a török hatóságok nemzetközi egyezményeket sértettek meg azzal, hogy Abdulah Öcalant megfosztották a tisztességes és független bíráskodáshoz való jogától, és embertelenül bántak vele. A kurd vezetőt 1999-ben ítélte halálra a török bíróság. Öcalan ezután a strasbourgi bírósághoz fordult, ítéletét végül életfogytiglanra változtatták.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának határozatai kötelező Törökországra nézve. Az ítélet végleges, és nem megfellebbezhető. A döntés feltehetőleg hatást gyakorol a török kormányra, hogy új tárgyalást kezdeményezzen Öcalan ügyében, és a nemzetközi jog normáinak megfelelően ítélhesse el újra.

A kurdok
A kurd nép a világ legnagyobb anyaország nélküli kisebbsége, számukat 30 millióra becsülik. Törökország sokáig sikeresen kezelte a területén élő közel 12 milliós népcsoportot, de a feltámadó nemzettudat ellenségeskedést szült az anyaországgal. Az 1984-ben elkezdődött harcok rengeteg áldozattal jártak. A törökök az EU-hoz való közeledés kapcsán különösen kényelmetlen helyzetbe kerültek. A kurdok leverésével elkerülhetetlenül megsértettek bizonyos emberi jogokat. A kurd pártot nemcsak Törökországban, de többek között Németországban is betiltották erőszakosságuk miatt.