Szilárda
0 °C
6 °C

Elvágták az iraki lázadók utánpótlását

MTI
2005.05.14. 21:55
Az amerikai hadsereg bejelentette szombaton, hogy sikeresen véget ért Irakban a szíriai határ közelében végrehajtott Matador művelete. Az Irakban állomásozó erők parancsnokságának közleményeszerint az amerikai csapatok semlegesítették a felkelők egy bázisát, 125 ellenséges fegyverest megöltek az egy hétig tartó hadműveletben. Fogságba ejtettek harminckilenc ellenséges fegyverest, akiktől fontos értesüléseket szerezhetnek az iraki kormányellenes erők terveiről. Számos ellenséges harcos megsebesült a harcokban. Amerikai részről kilenc tengerészgyalogos vesztette életét, negyven sebesült meg.

A ritkán lakott sivatagi körzet, ahol a Matador művelet lezajlott, békeidőkben a csempészek rejtekútjainak térsége. Napjainkban az iraki kormány és az arab országban állomásozó, amerikai vezetésű nemzetközi erők ellen harcoló felkelők rejtekhelye, felkészítő körzete, ahol a Szíriából átosonó kormányellenes harcosok fegyvereket és felszerelést kapnak az iraki nagyvárosokban végrehajtandó támadásaikhoz, merényleteikhez.

Az amerikai közlemény szerint a tengerészgyalogosok elvágták az ellenséges fegyveresek beszivárgásának ismert útvonalait, és feldúlták a lázadók menedékhelyeit.