Piroska
-2 °C
5 °C

Több mint nyolcszáz ember meghalt a togói zavargásokban

MTI/AFP
2005.05.15. 10:27

Több mint nyolcszáz ember vesztette életét az elmúlt három hónap togói zavargásaiban, közölte helyi idő szerint szombaton este a togói Emberi Jogi Liga. Közleményük szerint az április 24-én tartott elnökválasztás előtti, illetve az azt követő hetekben 811 ember halt meg különböző összecsapásokban.

A korábbi elnök, Gnassingbe Eyadema halála után a hadsereg törvénytelenül fiát, Faure Gnassingbét ültette hatalomba, az ellenzéki tüntetések után azonban elnökválasztást tartottak a nyugat-afrikai országban. A választást Faure Gnassingbe nyerte meg, az ellenzék azonban csalással vádolta az államfőt, és országos tiltakozó megmozdulásra szólított fel. A tüntetések azóta is tartanak.

A szervezet közleményéből kitűnt az is, hogy az összecsapásokban több mint négyezer-ötszázan sebesültek meg. A liga a hadsereget, a rendőrséget és a kormányzó párt híveit tette felelőssé a vérengzésekért, valamint független nemzetközi vizsgálatot követelt. A togói kormány ezzel szemben "nevetségesnek", illetve "ízléstelen tréfának" minősítette a közleményben leírtakat.