Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Kaltenbachot javasoljuk az Európa Tanács emberi jogi biztosának

MTI
2005.05.16. 19:39

Magyarország jelöltet állít az Európa Tanács egyik legfontosabb tisztségére: a kormány javasolja, hogy Kaltenbach Jenő, a nemzeti etnikai és kisebbségi jogok országgyűlési biztosa legyen majd a nemzetközi szervezet új emberi jogi biztosa - közölte Kiss Péter kancelláriaminiszter hétfőn Varsóban, az Európa Tanács csúcsértekezletén mondott beszédében.

Kiss emlékeztetett, hogy néhány éve Magyarország volt a házigazdája annak az ünnepélyes megemlékezésnek, amelyet az emberi jogokkal, a demokratikus intézményrendszer működésével foglalkozó Európa Tanács (ET) létrejöttének 50. évfordulója alkalmából rendeztek, s a budapesti ülés egyik legfontosabb eredménye volt az Európa Tanács emberi jogi biztosi posztjának létrehozása. Kiss Péter szerint Magyarország nagyra értékeli a jelenlegi biztos (Alvaro Gil-Robles spanyol politikus) munkáját. Ugyanakkor hozzátette: az ET magas rangú tisztségei közül talán leginkább ez az a poszt, amelynek eredményes betöltésénél különösen fontosak a demokratikus átmenet során szerzett sajátos tapasztalatok.

A magyar miniszter szólt arról is, milyen fontos, hogy az Európa Tanács megőrizze az elmúlt évtized alatt kivívott vezető szerepét a nemzeti kisebbségek védelmében. Hangsúlyozta: az ET első, bécsi csúcstalálkozója óta eltelt időszakban a szervezet kidolgozta a kisebbségvédelem európai normarendszerét, amelynek sarokkövei a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény, valamint a regionális, vagy kisebbségi nyelvek európai chartája. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy e szabályrendszerek működésének sikere hatékony végrehajtásukban rejlik, ezért a jövőben is kellő hangsúlyt kell fektetni a kapcsolódó ellenőrzési mechanizmusok korszerűsítésére.