Piroska
-2 °C
5 °C

Zsirinovszkij tagadja az olajvádakat

MTI
2005.05.16. 20:44

Vlagyimir Zsirinovszkij orosz ultranacionalista alsóházi alelnök hétfőn cáfolta, hogy törvénytelenül üzletelt volna Szaddám Huszein iraki diktatúrájával a kőolajat élelmiszerért ENSZ-program keretében, ahogyan egy amerikai szenátusi jelentésben áll.

A bagdadi rezsim 1997-2002 között csaknem 76 millió hordó kőolajat utalt ki eladásra Zsirinovszkijnak, hogy Moszkva az ENSZ-szankciók beszüntetését követelje - közölte a visszaéléseket feltáró amerikai szenátusi albizottság. A testület feltételezte: az orosz "liberális demokrata" pártvezér busás haszonra tett szert, miután a neki kiutalt kőolaj kereskedelmi jogát átengedte olyan cégeknek, amelyek értékesítették azt a nemzetközi piacon.

Zsirinovszkij azonban határozottan cáfolta, hogy akár csak egy centet is kapott volna bárkitől. "Semmilyen szerződést nem írtam alá, s egy csepp olajat sem láttam" - bizonygatta az orosz alsóházi alelnök az Eho Moszkvi rádióban. Zsirinovszkij váltig állította, hogy merő hazafiságból lobbizott az orosz cégek érdekében, felhasználva Szaddám Huszeinhez fűződő szoros kapcsolatait. Mint mondta, mindig is ellenezte az Irakra kivetett szankciókat, de ez pártjának álláspontja volt, és nem volt semmilyen üzlet része.

Az amerikai albizottság úgy tudja, hogy 1999-2003-ban Alekszandr Volosin volt Kreml-stábfőnök is részesült iraki olajutalványokból. Ezt az olajat orosz cégek értékesítették észak-amerikai és európai piacokon. Zsirinovszkij viszont hat ízben a texasi Bayoil cégnek adta el kiutalásait a szenátusi jelentés szerint.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft