Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A hágai törvényszék először adott át ügyet Boszniának

MTI
2005.05.17. 20:01
Első ízben adott át ügyet a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) nemzeti igazságszolgáltatási szervnek, amikor kedden a háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt Radovan Stankovic ügyét a bosznia-hercegovinai igazságszolgáltatás elé utalta.

Az 1993-ban felállított, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék megbízatása néhány éven belül lejár, első fokon 2008-ig, másodfokon 2010-ig le kell zárnia az ügyeket. Hogy minden vádlott ellen le lehessen folytatni az eljárást, az időhiánnyal küszködő törvényszék ügyészei úgy döntöttek, hogy meghatározott számú ügyet a jugoszláv utódállamok nemzeti bíróságainak adnak át.

A boszniai szerb Stankovicot Foca település 1992-es megszállása alatt polgári lakosság - boszniai muzulmánok és horvátok - ellen elkövetett kegyetlenkedésekben való részvétellel vádolják. Ügyét a háborús bűncselekményekben illetékes, újonnan létrehozott szerv fogja vizsgálni. A NT állásfoglalásában leszögezte: "sem a vádlott felelősségének mértéke, sem a vádiratban szereplő bűnök súlyossága nem indokolja, hogy ne lehessen nemzeti bíróság elé utalni az ügyet".