Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A Korán meggyalázásáról számolt be egy volt guantánamói rab

MTI
2005.05.17. 21:29
Amerikai börtönőrök rendszeresen megszentségtelenítették a Koránt a kubai Guantánamón lévő amerikai börtönben - mondta kedden egy afgán férfi, aki évekig volt ott fogságban. A börtön alkalmazottai a földre dobták az iszlám szent könyvét és rátapostak - mondta Abdul Rahim az AVT Khyber afgán kereskedelmi televíziónak.

Elmondása szerint a mohamedánok szemében istenkáromlásnak számító tett nagy felháborodást váltott ki a fogva tartottak körében, akik mindannyian éhségsztrájkba kezdtek, és csak akkor hagyták abba, amikor magas rangú amerikai tisztségviselők bocsánatot kértek a történtekért.

A Newsweek tekintélyes amerikai hetilap a múlt héten a Korán állítólagos guantánamói megszentségtelenítéséről számolt be. Eszerint előfordult, hogy a táborbeli kihallgatók az iszlám szent könyvet a WC-be dobták. Az ügy nyomán több muzulmán országban törtek ki tiltakozások, Afganisztánban legkevesebb 14-en haltak meg ezekben. Hétfőn az újság teljes egészében visszavonta a cikkben megfogalmazott állításokat.