József, Bánk
-6 °C
0 °C

Huszein akadályozta Zarkávi kiadatását

MTI
2005.05.19. 12:59
Zarkávi
A jordániai Zarkávit tartják a számos véres merényletet és túszgyilkosságot végrehajtó iraki terroristahálózat vezetőjének. Zarkávi csoportja hónapok óta "az al-Kaida mezopotámiai szervezetének" nevezi magát, az Oszama bin Laden vezette nemzetközi terrorszervezetre utalva.
Szaddám Huszein iraki exelnök nem volt hajlandó kiadni Jordániának Abu Muszab az-Zarkávi terroristát, mondta csütörtökön megjelent nyilatkozatában II. Abdalláh jordániai király.

"Zarkávi egy szomszédos országból Irakba ment a régi rendszer bukása előtt. Mi igyekeztünk akkor Jordániába hozatni őt, hogy bíróság elé állíthassuk, de kiadatási kérelmeink eredménytelenek maradtak" - fejtette ki az al-Haját című arab lapnak.

Szerdán újabb, Zarkávinak tulajdonított hangfelvétel jelent meg az interneten. A jordániai származású terroristavezérnek tulajdonított hang egyebek közt azt fejtegeti ezen, hogy a robbantásos merényleteknek áldozatul eső iraki civilek "a közjó érdekében hozott áldozatok, s mint ilyenek mártírokként a paradicsomba kerülnek".