Bernadett
0 °C
4 °C

Az üzbég elnök ellenez minden nemzetközi vizsgálatot

MTI
2005.05.20. 07:38
Ellenez mindenfajta nemzetközi vizsgálatot az országában lezajlott rendkívül súlyos zavargásokkal kapcsolatban Iszlam Karimov üzbég államfő - közölte az ENSZ egyik magas rangú képviselője.

Az idézett képviselő szerint minderről maga Karimov elnök tájékoztatta helyi idő szerint csütörtökön Kofi Annant, az ENSZ főtitkárát, akivel hosszabb telefonbeszélgetést folytatott. A beszélgetést egyébként Annan kezdeményezte a kelet-afganisztáni Andizsánban lezajlott tüntetések tisztázására. A múlt hét végén lezajlott demonstrációk, illetve az ellenük tanúsított brutális hatósági fellépés nem hivatalos adatok szerint több mint hétszáz halálos áldozatot követeltek, noha a kormány mindössze 170 áldozatot ismer be.

A tüntetések a legsúlyosabb zavargások voltak az ország 1991-ben történt függetlenné válása óta. Karimov elnök cáfolta, hogy a katonák a tüntetőkre, azaz polgári személyekre lőttek, ugyanakkor iszlám szélsőségeseket vádolt a zavargások kirobbantása miatt.

Fred Eckhard ENSZ szóvivő a telefonbeszélgetést konstruktívnak jellemezte, de részleteket nem közölt. Az idézett, de neve elhallgatását kérő világszervezeti képviselő ugyanakkor közölte: Karimov tájékoztatta az ENSZ főtitkárát arról hogy ellenez mindenfajta nemzetközi vizsgálatot az országában lezajlott zavargásokkal kapcsolatban.